10 április 2012
10 április 2012,
 Off

Eljárást indítottunk a Hír TV Keresztmetszet című műsorának február 9-ei adása miatt  (a film itt látható), mert meggyőződésünk, hogy a műsor kiegyensúlyozatlanul tájékoztatott.  

Hír TV – Keresztmetszet

Keresztmetszet

A riport válasz volt a brit Guardian napilap egyik cikkére, amely a Gyöngyöspatán élő cigányság helyzetét kilátástalannak mutatja be. A csatorna műsora egyoldalúnak, ezért valótlannak tartja a leírtakat, és “az egyik fél meghallgatásával” igyekszik kiegyensúlyozni a tájékoztatást. Csakhogy az így készült műsor torz képet mutat a valóságról.

Az összeállítás cáfolja, hogy a község iskolájában szegregált oktatás folyna, holott azt korábban két ombudsmani jelentés is megállapította. A műsor üzenete, hogy a falu vezetősége mindent megtesz a helyi cigányság életkörülményeinek javítása érdekében, ám törekvéseit meghiúsítják az elégedetlenkedő roma szervezetek, az egyes külföldi médiumok, és az olyan jogvédő szervezetek, mint a Társaság a Szabadságjogokért. A CivilMédia álláspontja szerint a műsor nem felelt meg a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményeinek. Érveinket és a műsor részletes tartalmi elemzését a beadványunkból ismerheti meg. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala közigazgatási jogkörében eljárva elutasította a kérelmet, így szervezetünk a rendelkezésre álló határidőn belül a Médiatanácshoz fordul.

A CivilMédia beadványa

Az NMHH Hivatalának határozata

A CivilMédia fellebbezése a Médiatanácshoz