3 június 2012
3 június 2012,
 Off

A CivilMédia, valamint a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda sajtóközleménye.

Leszerepelt a Médiatanács

A testület elégtelenre vizsgázott Pesty László A cigány-magyar együttélés című dokumentumfilmjének vizsgálatakor, mert nem indított eljárást. A döntés megmutatta, hogy a hatóság nem tölti be funkcióját és teret enged a rasszista közbeszéd terjedésének.

A Médiatanács  határozata szerint az MTV1 közszolgálati csatornán közreadott  dokumentumfilm nem sérti az emberi méltóságot, nem alkalmas gyűlölet keltésére és nem kirekesztő, azaz nem jogsértő.

A hatósági eljárást kezdeményező  Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és  CivilMédia Nonprofit Kft. (CM) szerint azzal, hogy a Médiatanács nem gyakorolja megfelelően felügyeleti jogkörét, teret ad a romák egyoldalú, sérelmes és öncélú bemutatásának, vagyis nem szolgálja a közérdeket. A csaknem egy órás dokumentumfilm a cigány-magyar együttélés kérdését előítéletesen mutatja be, a kizárólag egyfajta vélemény megjelenítése nem szociológiai tényekre, hanem megérzésekre, általánosításokra épít. Nem elemez, nem magyaráz, nem keresi az ok-okozati összefüggéseket. A rendelkezésre álló adatokat mellőzve, kizárólag kijelentéseket tesz. Éppen olyanokat, amelyeket a többség, és a film készítői hallani akartak. Több tucatnyi olyan, a témát kutató roma és nem roma szakembert lehetett volna megkérdezni, akik a kérdést tágabb kontextusba emelve, cáfolhatták, magyarázhatták volna a főszereplő feltételezéseit. Valójában csak ez az árnyalt, mélyebb értelmezésű bemutatás segíthette volna a nézőket abban, hogy véleményüket megfelelően alakíthassák ki.

A Médiatanács határozata azt üzeni, hogy lehet a tényeket eltorzítva, a kutatási adatokat mellőzve beszélni a magyarországi romákról és ennek még csak következménye sem lesz.

Annak ellenére, hogy a hatóság szokatlanul széleskörű ellenőrzési és felügyeleti jogkört gyakorol, ezzel a jogával éppen akkor nem él, amikor egyébként a demokratikus intézményrendszer működése szempontjából az elengedhetetlen lenne.

Ha a hatóság nem végzi a dolgát, ki és mi fogja megállítani a cigányozást a médiában?

Hír24:  A Médiatanácsot ostorozzák civilek

emasa: A civilek nem örülnek, hogy a Médiatanács elengedte Pestyt