12 március 2012
12 március 2012,
 Off

A CivilMédia tevékenységének egyik fő iránya a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének vizsgálata a széles közönséghez eljutó, tájékoztató- és hírműsorokban (a véleményműsorokban nem). Meggyőződésünk, hogy a médiának jelentős felelőssége van a társadalmi feszültségek enyhítésében vagy éppen erősítésében.

Az első adás, amellyel kapcsolatban megindítottuk a

médiatörvény szerinti eljárást, a TV2 Napló című műsorának “Otthagyottak” című összeállítása volt. (A műsor itt megtekinthető.)

Ebben a beadványban kezdte meg a CivilMédia a kiegyensúlyozott tájékoztatás mércéjének kidolgozását. Felvázoltuk, hogy a képi megjelenítés, a kísérőszöveg, a címadás, a megszólaltatott riportalanyok bemutatása, a vágástechnika és mindezek összessége alkalmas a néző befolyásolására. Arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy a kiegyensúlyozott, tényszerű, pontos tájékoztatás követelménye miért rendkívül fontos az egyes társadalmi csoportok  itt éppen a cigányság – esetében.

A törvény előírásainak megfelelően először a műsorszolgáltatóhoz fordultunk kifogásunkkal, majd miután erre nem érkezett válasz, a hatáskörrel rendelkező Médiatanácstól kértük az eljárás lefolytatását. A hatóság közigazgatási határozatában elutasította beadványunkat, így keresetben kértük a Fővárosi Ítélőtáblát, hogy vizsgálja felül a Médiatanács döntését.


Az alábbiakban közreadjuk az ügy eddigi dokumentumait:

Beadvány a Médiatanácshoz

A Médiatanács határozata

Keresetlevél a Fővárosi Ítélőtáblához

Az elsőfokú ítélet