22 november 2013
22 november 2013,
 Off

Budapest, 2013. november 21. Ma hozott döntést a Kúria a Spirk József újságíró ellen indult büntetőeljárásban. A kivételes ügyészi beavatkozás kapcsán hozott bírósági döntés az újságírók véleménynyilvánítási szabadságának és a közérdekű ügyekben történő tényfeltáró újságírásnak az indokolatlan korlátozására, kriminalizálására hívja fel a figyelmet. Alulírott civil szervezetek megdöbbenéssel fogadjuk a Kúria döntését és elítéljük az ügyészi fellépést.

Spirk József újságíró ellen rágalmazás miatt büntetőeljárás indult egy 2009-ben megjelent cikke kapcsán, amiben a Magyar Energia Hivatal körüli szabálytalanságokról írt. A Fővárosi Törvényszék a sajtószabadság védelmében alkalmazott alkotmánybírósági és strasbourgi gyakorlatra hivatkozva, bűncselekmény hiányában felmentette a vádak alól tavaly nyáron az újságírót. A Fővárosi Főügyészség – jogszabálysértésre hivatkozva – felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az ítélet ellen és új eljárás lefolytatását kérte. A Kúria az ügyész kérelmének helyt adott és a másodfokon eljárt Törvényszéket új eljárásra utasította. Indokolásában arra hivatkozott, hogy a Törvényszék a felmentő ítéletben nem támasztotta alá megfelelően, hogy az újságíró jóhiszeműen, a szakmai gondosságot betartva járt el.
A konkrét ügy az újságírókkal szemben indult rágalmazási eljárások problémáira hívja fel a figyelmet mind az alkalmazott jogi szabályozás, mind a hazai gyakorlat vonatkozásában. A hatályos jogszabályok túlzott védelmet biztosítanak a közhatalom gyakorlóinak az ellenük megfogalmazott kritikával szemben, holott az alkotmánybírósági gyakorlatból és a demokratikus alapelvekből ennek éppen az ellenkezője következne. Jogállamban elengedhetetlen, hogy a közhatalom gyakorlói a lehető legszélesebb körben kritizálhatók legyenek.
Alulírott civil szervezetek célja, hogy a közügyek szabad megvitatásához és a közérdekű ügyeket illető tényfeltáráshoz való jogot ne lehessen büntetőjogi eszközökkel korlátozni, és a büntetőjogi fenyegetettség veszélye ne kényszerítse öncenzúrára az újságírókat.
Aláíró Szervezetek:

atlatszo.hu
CivilMédia
Eötvös Károly Intézet
Főszerkesztők Fóruma
Független Médiaközpont
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Médiajogfigyelő
Mérték Médiaelemző Műhely
Társaság a Szabadságjogokért

Felmerülő kérdéseivel keresse Bodrogi Beát (CivilMédia) a +3630-606-1655-ös telefonszámon.

Letöltés (DOC, 29KB)