12 november 2012
12 november 2012,
 Off

A CivilMédia aggályosnak tartja azt a kialakuló gyakorlatot, amely szerint egyes közszereplők a személyüket érintő kritikus megjegyzésekre, hozzászólásokra nyomban büntetőjogi feljelentést tesznek. A közhatalmat is gyakorló közszereplőknek a velük szemben megfogalmazott kritika kapcsán kellő önmérsékletet kell tanúsítaniuk, ellenkező esetben az elszaporodó büntetőeljárások a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásához vezetnek.

A rendelkezésre álló információink szerint a nepszava.hu internetes újság egyes olvasóit feljelentették olyan kommentekért, amelyek Papcsák Ferenc személyét érintik az Ezren tüntettek Papcsák ellen című áprilisi online cikk kapcsán. A rendőrség a felhasználói nevekhez kapcsolódó személyes adatok, e-mail címek és az adott bejelentkezéskor használt IP címek kiadását kérte a sajtóorgánumtól, hivatkozva a büntetőeljárási törvényre. Sajtóértesülések szerint két hozzászólás azonosítható, azok tartalma azonban nem lépi át a véleménynyilvánítás jogi határait.

A Freedom House legutóbbi jelentése alapján Magyarországon a sajtó a szabad kategóriából a részben szabadba csúszott, míg az internet továbbra is a szabad kommunikáció felülete maradt. Az internetes hozzászólások büntetőjogi korlátozása fenyegeti az online véleménynyilvánítás szabadságát is.

A CivilMédia felajánlja a feljelentett személyek ingyenes jogi képviseletét.

A témához kapcsolódó kisfilmünket ITT  tekintheti meg.