Amennyiben kiegyensúlyozatlan tájékoztatást észlelünk a lineáris médiában (rádió, televízió), hatósági eljárást indítunk a médiatörvény alapján.

Kutatások szerint a médiának jelentős szerepe van a kisebbségi csoportokkal szembeni előítéletek erősítésében vagy oldásában. A negatív sztereotípiákat a kiegyensúlyozatlan tájékoztatás erősítheti.
Célunk, hogy a lineáris média (rádió és televízió) az egyes védett csoportokról (romák, melegek/LMBT közösség, zsidóság) kiegyensúlyozottan tájékoztasson.

Kiegyensúlyozatlanság: kiegyensúlyozatlannak tekintünk a védett csoport (roma, zsidóság, LMBT közösség) minden olyan szóbeli és/vagy képi megjelenítését, amely az adott kisebbségi csoport vonatkozásában sérti a tárgyilagos, időszerű, hiteles, pontos, tényszerű tájékoztatás követelményét.

Tevékenység:

  • Közszolgálati és nagy nézettségű kereskedelmi országos rádió és televízió műsorszolgáltatók hír- és magazinműsorainak tartalmát figyeljük.
  • A védett csoportok tekintetében kiegyensúlyozatlan tartalom esetén média-helyreigazítást kezdeményezünk a műsorszolgáltatóval szemben. Ennek eredménytelensége esetén kiegyensúlyozatlanság megállapítására irányuló eljárást kezdeményezünk a Médiahatóság előtt.