1 október 2012
Kategória: Egyéb, Hír, Kiemelt
1 október 2012,
 Off

Éves ülését tartotta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogokért felelős irodája szeptember 24-én, Varsóban. 56 tagállam és több civil szervezet képviselője összegezte országa emberi jogi helyzetét. Munkatársunk, Dojcsák Dalma a szólás- és médiaszabadság szekcióban szólalt fel.


A politikusoknak és a közszereplőknek tűrniük kell az újságírók kritikáját és véget kell vetniük a médiamunkások fenyegetettségének – kezdte nyitó beszédét a médiaszabadságért felelős biztos. Dunja Mijatović szavait különösen azoknak a tagállamoknak szánta, amelyekben támadások érik a médiamunkásokat. A biztosasszony szerint kiemelten fontos, hogy a rágalmazás és a becsületsértés néhány tagállam gyakorlatához hasonlóan kerüljön ki a büntető törvénykönyvekből, és legfeljebb polgári jogi perek indulhassanak újságírókkal szemben. Az internet szabad – ez kiemelten fontos témája volt a soros ír elnökségnek. Dunja Mijatović szerint felesleges is bármiféle szigorú korlátozás ezen a területen, hiszen a technológia mindig a törvények előtt jár majd.

Munkatársunk, Dojcsák Dalma magyar média helyzetéről beszélt. A jogász emlékeztetett rá, hogy a magyar médiatörvényt komoly bírálatok érték az elmúlt másfél évben bel-és külföldön egyaránt, amelyek nem voltak alaptalanok. Ennek ellenére úgy látja a média még mindig szabad, amely azonban nem jelenti azt, hogy nem szűkült a sajtószabadság Magyarországon. A sorra indított büntetőügyek, a magas kártérítési összegek és a kiszámíthatatlan ítélkezési gyakorlat mind öncenzúrára kényszeríti az újságírókat. Példaként Uj Péter elhíresült ügyét hozta, mely szerint az újságíró ‘szarnak’ nevezte a Tokaj Kereskedőház borát. A kijelentése becsületsértésként állt meg a magyar bíróság előtt. Nemrégiben pedig Balavány György, a Magyar Nemzet egykori főmunkatársa ellen indított személyiségi jogi per kavart komoly vitákat. A Magyar Távirati Iroda 10 millió forint kártérítést követel az újságírótól, amiért ő blogján azt írta, a hírügynökség félretájékoztatja a közönséget. Dojcsák Dalma beszélt továbbá arról, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szelektíven él a bírságolási jogkörével, és például a közmédia csatornáit a beérkező nagy számú panasz ellenére sem marasztalja el. Magyarország képviseletében Koltay András, a Médiatanács tagja vett részt az ülésen, aki az elhangzottakra azt válaszolta, hogy az Uj Péter-ügy 2008-ban történt, míg a Balavány-ügy polgári peres eljárás, így nem számít különlegesnek.